logo WEH

NIEUWS

Juniorentraining 21 december
kersttraining Tsja, een junior ben ik niet meer, qua leeftijd in ieder geval niet ...
Maar eindelijk is mijn paard weer fit genoeg om voor een
- nu nog niet al te zware - training mee op pad te kunnen.
Ik twijfelde nog even of ik het zou doen, maar toch mijn stoute jodphurs maar aangetrokken en gemaild of ik mee mocht trainen. In het mailtje beloofde ik wel om Tweety een feestelijk tintje te geven. Er was plek, en ik was van harte welkom :-)
Nog even nagedacht over het feestelijke tintje. Gezien het kerst-thema was ik daar vlot uit. Slingers, rozetten en lampjes op baterijen zouden het klusje wel klaren.

Eenmaal in Herpen heb ik echt alleen maar plezier gehad. Heerlijk dat mijn paardje weer fit genoeg is. Ook heerlijk om te zien dat de vier jeugdleden waarmee ik in de eerste trainingsgroep zat, ook allemaal met een enorme grijns en veel plezier op hun pony of paard zitten. En hun pony's zeker zo uitgebreid versierd hebben als dat ik Tweety versierd heb, inclusief de kerstmutsen in staarten, verlichting en lampjes in verschillende kleuren in de manen. De kerstbellen blijken in stap prima te gaan, maar in wat vlottere gangen zijn die wat minder succesvol, dus die worden toch maar weer weggehaald ;-)

Dan de training zelf. Er waren verschillende trailonderdelen om mee te oefenen. Met vijf lessers per groep en twee instructrices is er zat individuele aandacht voor iedereen. Ook alle hindernissen waren in kerststijl. De bel was een kerstmuts met belletjes. Het sprongetje was versierd met gouden en rode slingers, het hek was een touw met daaraan de tekst Merry Christmas, etcetera.
Helemaal vlekkeloos liepen de oefeningen niet bij mij, maar daarom kom je natuurlijk ook naar training. Het hek met touw vind ik lastig (een gewoon vast hek heb ik liever). Dat touw is me nog nooit gelukt. Maar ik krijg een hoop aanwijzingen waar ik verder mee kan.
Ook in de slalom loop ik tegen wat problemen aan, maar ook daar krijg ik een hoop nuttige tips. Het oppakken van de garrocha uit de ton lukt me redelijk, en ook het terugzetten. Maar dat blijkt toch een stuk handiger te gaan als ik hem net even anders vastpak. Het hek lukte in de training niet, maar een week later toen ik zelf oefende, in alle rust, met de aanwijzingen nog in mijn hoofd lukte het ineens wel! Yes!!

Na een goede anderhalf uur training, met als afsluiter een mini-trail-wedstrijdje, zit het erop. Tweety mag weer meer terug naar huis. Paardlief kan jammer genoeg niet goed op de trailer blijven staan, dus kijken bij de tweede groep (volwassenen) zit er voor mij niet in.

Ik heb een erg leuke training gehad, en ik ben helemaal blij als de twee volgende dagen blijkt dat het inderdaad goed te doen was voor Tweety. Geen spierpijn, niet moeilijk lopen, gewoon topfit. Hij was er dus echt wel weer aan toe.
Het valt mij bij ieder WE evenement/training/wedstrijd op dat de sfeer zo leuk relaxed is, en dat ieder op zijn eigen niveau leuk bezig is. Nu is het mooi dat mij dat opvalt, nog leuker vind ik het als het anderen opvalt ... Mijn vriend, die dat hele paardengebeuren maar zo-zo vindt, vond het leuk om naar te kijken. Gewoon enthousiaste mensen die lekker met hun paard aan het oefenen zijn, was zijn commentaar. En dat is een behoorlijk compliment uit zijn mond :-)
Ook een goede vriendin die was komen kijken, en zelf in de Engelse dressuur op behoorlijk niveau meerijdt, vond het leuk om te zien.

Ik ga lekker dooroefenen met alle tips die ik heb gekregen. Ik hoop van harte er komend jaar, 2014, weer vaker bij te zijn met Tweety!

Femke


3 november 2013: derde wedstrijd
prijsuitreikng Op deze dag werd de derde en laatste wedstrijd van dit jaar verreden. Op de mooie locatie van manege de Buitenwijck in Stuifzand streed een iets kleiner deelnemersveld dan de vorige keren in de diverse rubrieken om de eer. Het was een leuk internationaal gebeuren, met deelnemers (en een jurylid) uit Duitsland, België en zelfs Denemarken!

Dankzij de sponsor van deze dag, Epplejeck, waren er leuke prijzen te verdienen, en gingen alle deelnemers met een goed gevulde goodybag naar huis.

De uitslag van deze wedstrijd vind je hier.

Foto's dressuur van Amanda Melchior
Foto's trail van Nicolien Spitse
Filmpjes van de dressuur (WE2) en stijltrail van de dagwinnaar Ingrid Peters met Merlijn.


29 september: WE-dag!
Jose De zon gaf een gouden randje aan de feestelijke dag om te vieren dat nu bijna een jaar geleden de vereniging Working Equitation Holland is opgericht.
Kijkers en deelnemers hoefden zich niet te vervelen! Een vol programma van clinics en demonstraties maakte dat het een drukke boel was op de HH Academy in Kootwijkerbroek. Greetje Hakvoort gaf ondersteuning bij de dressuurles in arbeidsrijstijl. Bij Petra Duijker kreeg je de jury-visie in het trailparcours mee.
De Spanjaard José Manuel Durán Nuño bracht na zijn Garrocha-demonstratie een aantal geïnteresseerden de eerste beginselen van het rijden met de Garrocha bij.

Bij de junioren, onder begeleiding van Karin van Burk en Ingeborg Adriaansen, werd er na de demonstratie en de kennismaking in het parcours een mini-wedstrijd verreden.
Er waren twee blokken van een uur de tijd om door het trailparcours te rijden, waarbij er voor de toekomstige WE-ruiter bij diverse hindernissen hulp stond.

De demonstratie eenhandig rijden gaf een mooi beeld van wat er verwacht wordt bij de Masters in WE. Greetje Hakvoort, zes maanden zwanger, stuurde Bongo met de galopswissels om de pionnen heen en over de brug. Petra Duijker piaffeerde met Atinado eenhandig, terwijl ze in de andere hand een mini-Garrocha vast had. Geen WE-oefening, maar wel een mooie training.

Voor de dag op het balkon in de zon werd afgesloten met een grandioos Tapas-buffet, was er het ringsteekspel. Ook dit is geen WE-onderdeel, maar het eennhandig rijden, het vasthouden van de Garrocha en het steken van de ring zijn wel onderdelen die je tegenkomt binnen Working Equitation.

Er waren deze dag 40 deelnemers die te paard hebben meegedaan met de clinics of oefenmogelijkheden. De kijkers zijn niet geteld, maar de inschatting is toch zeker 100. Het parkeerterrein kon de hoeveelheid auto's nog maar net aan. De vereniging heeft 19 nieuwe leden kunnen inschrijven, waaruit blijkt dat Working Equitation een groeiende sport is in Nederland.
Dank aan iedereen die de dag tot deze geweldige dag heeft gemaakt!

Klik hier voor een sfeerimpressie van deze geweldige dag.

Meer foto-albums:
Na te bestellen foto's van Natalia van Gilst
Na te bestellen foto's van Amanda Melchior
Home Made Fotography (op facebook)


Mihai Maldea en Candy Deutsche Meisterschaft Working Equitation 2013
Van 20 tot en met 22 september werd in Borken met een sterk internationaal startersveld (ruiters uit Duitsland, België, Nederland en Denemarken) de Deutsche Meisterschaft Working Equitation gereden. Een flinke groep WEH-leden was hierbij om de Nederlandse deelnemers aan te moedigen en te helpen. Wat een intens en positief weekend hebben we met z'n allen gehad! En de resultaten mogen er ook zijn: Hiltje van Blaricum werd met haar mangalarga marchador vijfde in de WE1, Chawwa Visser eindigde met Quilo als derde in de stijltrail van de WE3 maar kon helaas de laatste dag niet starten vanwege verplichtingen elders.
Greetje Hakvoort reed met haar Bongo zeer knap de snelste tijd in de WE3 speed! Helaas pakte ze een balkje mee waardoor er wat strafseconden bij kwamen. In het runderwerk werden ze tweede en dat maakte dat ze in de eindklassering voor de WE3 op een prachtige vijfde plek uitkwamen! Ook Ben Ridders met Ultramar, Robert van de Wetering met Enterado en Lotje Moerdijk met Gup en Frodo hebben zich goed laten zien en zijn een ervaring rijker. Jongens wat hebben we van jullie allemaal genoten!
Dank aan de WED en organisator Roland Heiss voor de warme ontvangst!

Klik hier voor een foto-impressie van dit kampioenschap.
Hier nog een heleboel foto's (klik op Working Equitation - Borken)

Duitse kampioenen WE 2013:
Mihai Maldea en Candy


Runderwerk training!
runderwerk in de les Op 10 en 11 september vond op de HH academy de eerste specifiek op Working Equitation gerichte runderwerktraining plaats. Onder de bezielende leiding van Roland Heiss en zijn paard Zidane hebben paarden en ruiters in een positieve ontspannen sfeer kennis kunnen maken met de runderen en de specifieke regels met betrekking tot dit WE-onderdeel. De training was zo opgebouwd dat elk paard (en ook de runderen!) op z'n gemak kon wennen aan de situatie, zekere paarden hielpen de nog wat onzekere paarden. En deze opzet zorgde ervoor dat elke combinatie op de tweede dag vol vertrouwen prima in staat was een rund uit de groep te sorteren en in de aangegeven zone te parkeren. Wat is dit toch een mooi WE-onderdeel!
Wil je meer weten over het runderwerk? In het WEH-regelboek staat het een en ander beschreven. En hieronder vind je filmpjes van de training en van Greetje Hakvoorts runderwerk tijdens de recent gereden Deutsche Meisterschaft in Borken.
Hou de agenda in de gaten voor de data van de volgende runderwerktraining want vol = echt vol!

Filmpjes van Astrid en Solar en van Petra en Atinado tijdens de eerste dag van de training.

Runderwerk van Greetje en Bongo tijdens de Deutsche Meisterschaft in Borken.


Petra en Atinado8 september 2013
Op zondag 8 september hebben drie van onze leden een demo Working Equitation met hun Lusitano's gegeven tijdens de Lusitano keuring in Ermelo.

Klik hier voor een paar foto's van deze demonstratie.

 


Greetje en Coco 4 augustus 2013
De afgelopen vier dagen hebben diverse leden van onze vereniging Working Equitation demonstraties gegeven tijdens de beurs Naar Buiten in Barneveld. Bij twee van deze demonstraties is er gefilmd, klik op de links hieronder voor een impressie.

Dag 1
Dag 2
 


8 juni 2013
Op deze zonovergoten zaterdag werd op de mooie lokatie van de HH Academy te Kootwijkerbroek de tweede door Working Equitation Holland georganiseerde wedstrijd gehouden. Het contrast met de eerste wedstrijd kon bijna niet groter zijn, toen bevroor de inkt in de pennen van de schrijvers en moesten ze met potloden verder, tijdens deze tweede wedstrijd was factor 30 nodig om ze te beschermen tegen een zonnesteek. 22 deelnemers streden op deze succesvolle dag in vier rubrieken om de eer. En die eer ging naar:

Lucie Klaassen met Seni Lluis II
in de WE1
 
 
  winnaar we1
  Josha van Crey met Nando en Marijn Meskendal met Jasons Next Star
op een gedeelte eerste plek in de WE1 junioren
winnaars we1 junioren
Margreet Kersbergen met LuaNova in de WE2
winnaar we2
Ben Ridders met Ultramar in de WE3
 
  winnaar we3

Verder was er nog een aanmoedigingsprijs (een gratis les van Vita Ramirez) voor Mieke van As, die sinds de vorige wedstrijd een mooie progressie had gemaakt, en een prijs voor de overall winnaar van de dag, degene met gedurende de dag de hoogste percentages. Deze prijs, een door Loes Dekker van Trailsend geschilderd portret van het paard van de winnaar, ging naar Margreet Kersbergen (paar voorbeelden van haar portretten op Facebook).

De volledige uitslag staat in deze pdf.

Foto's van de wedstrijd zijn te vinden in de volgende albums:
Foto's Marlies Trap, ook op Facebook (een deel van deze foto's op Bokt)
Foto's Yvonne de Ruigh
Foto's Hilda Weenink
Foto's Sandra ter Stal
Foto's Regine Riegman
Foto's Caeruleus.nl (deze selectie uit de foto's mag rechtenvrij gebruikt worden)
Filmpje speedtrail WE3 van Kelly van Gent met Jocko, 2e in de WE3 (gemaakt door Hilda Weenink)

Prijsuitreiking


29 april 2013
Op 29 april hebben Grelo en Bongo een Working Equitation show gegeven voor de Sociëteit Gelre. Robert van de Wetering, van Stal El Paso, en Greetje Hakvoort van HH Academy, beiden lid van Working Equitation Holland, verrasten het paardenpubliek door moeiteloos op dressuurmatige wijze door het parcours te manoeuvreren.
De groep van zo'n 50 vooraanstaanden hebben de beide ruiters uitgenodigd om op zaterdag 1 juni tijdens Outdoor Gelderland in de hoofdpiste een demonstratie Working Equitation te komen rijden.
Robert en Grelo, Greetje en Bongo


27 april 2013
Op 27 april hebben we een demonstratie en clinic Working Equitation gegeven tijdens de ledendag van de Lusitano-vereniging.
Maura reed met haar lusitano ruin Aqua een WE2 proef en Margreet liet met haar lusitanoxfries kruising LuaNova zien hoe je een parcours op stijl rijdt, dit alles begeleidt door deskundig commentaar van onze jury Petra Brandt. Daarna volgde het clinic-gedeelte waarin de deelnemers onder individuele begeleiding van een aantal van onze leden konden oefenen met het nemen van de hindernissen. Als afsluiting van de clinic reed iedereen een volledig parcours door. Een geslaagde middag met enthousiaste deelnemers!
Op de fotopagina van de site van de Lusitano-vereniging zijn ook een aantal foto's van deze middag terug te vinden.


30 maart 2013
De eerste door WEH georganiseerde wedstrijd is een feit! Deze werd vandaag, onder toch wel vrij barre omstandigheden, gereden. Gelukkig hadden we op de wedstrijdlokatie de beschikking over twee binnenbakken voor het losrijden en het rijden van de proeven, maar dan nog was het voor de mensen in de bak een koud gebeuren. Gelukkig liet niemand zich daardoor uit het veld slaan! De organisatie ontving veel enthousiaste reacties van deelnemers en toeschouwers, en daar zijn we blij mee!

De winnaars van de vier rubrieken waren:
Josja van Creij met Nando, WE1 junioren
Alou Stouten met Kinaia, WE1
Nathaly Menkveld met Querido, WE2
Jos van Dijk met Spooky Blue, WE3

De volledige uitslagen staan in 4 pdf's: WE1 junioren, WE1, WE2, WE3. (Een X wil zeggen dat de deelnemer voor dat onderdeel niet geplaatst was vanwege fouten in de proef, niet gereden hindernissen, etc. Die deelnemer komt dan ook niet voor in de uitslag.)

Er waren een paar fotografen aanwezig, hieronder links naar foto-pagina's.

Fotopagina van Marlies Trap op facebook (diezelfde foto's in een topic op Bokt)
Nicolien van Beek paardenfotografie
Fotopagina van Ivonka (ID PHotos.nl) op facebook (hier kan je deze foto's bestellen)
Fotopagina van Johannes Helbig op Facebook