logo WEH

NIEUWS

Working Equitation Holland aangesloten bij de WAWE!
Golega, 80 km ten noorden van Lissabon, is de paardenhoofdstad van Portugal. Gelegen op de weg van Lissabon naar het noorden is het al 500 jaar een belangrijk knooppunt dat zich als paarden centrum heeft ontwikkeld.
De week van 11 november is een hoogtepunt want dan wordt het stadje volledig overspoeld door paarden, paarden en nog eens paarden. Meestal Lusitanos en andere Iberische rassen zoals Alter Real, maar ook de Shetlander en Friezen kun je tegenkomen. Het is een heksenketel van dier en mens en beide willen gezien worden.

De hoofdarena midden in het stadje is het centrale punt. Eromheen ligt een soort ovaalbaan waar iedereen in rijdt. Vier naast elkaar, piaffe, kinderen, jongelui samen op een paard, ouders, alles door elkaar. Alles gelardeerd met de geur en rook van barbecue en gepofte kastanjes. Het zien en gezien worden is alles. Uitaard is er een programma, maar het erbij zijn is eigenlijk waar het om gaat. Het ontmoeten, spreken, lachen, eten en drinken.

Jullie voorzitter was erbij met medebestuurslid Greetje en heeft een geweldig weekend gehad. We hebben een WE-wedstrijd gezien en heel belangrijk: een bespreking gevoerd met de voorzitter van de WAWE en de aansluitingsovereenkomst van de WEH met de WAWE getekend.

Hoogtepunt voor mij was de afscheidsshow op zaterdag avond van Oxidado, het beroemde paard van Pedro Torres. In het donker met alleen een spot en hindernissen gevormd door mensen liet Oxidado een stijl- en speedtrail zien. Ontroerend en adembenemend.

tekenen van de overeenkomst met de WAWE Zet volgend jaar de week van 11 november in je agenda en laat je meenemen door Portugal op zijn best!

Groet, Otto

tekenen van de overeenkomst met de WAWE

tekenen van de overeenkomst met de WAWE
Vlnr: Otto van Blaricum (voorzitter WEH), João Ralão Duarte (voorzitter WAWE), Antonio Vicente en Greetje Hakvoort met haar dochtertje Jolie.


Wedstrijd 26 oktober
Alweer de laatste wedstrijd van het jaar! Deze werd, net als de eerste wedstrijd gehouden bij RSC Schoteroog in Haarlem, een mooie locatie op een onverwachte plek op een industrieterrein onder de rook van Schiphol.

16 combinaties streden in de 4 niveaus om de eer. Daaronder waren ook twee Duitse deelneemsters die de reis naar Haarlem hadden ondernomen, en zij eindigden beiden op een mooie tweede plaats in hun rubriek. De wedstrijd werd gejureerd door Petra Duijker en Roland Heiss en fungeerde ook als oefenmoment voor drie aspirantjuryleden. De sfeer zat er ook deze wedstrijd weer goed in, en er was veel belangstelling en enthousiasme van kijkers voor wie deze sport nog nieuw was, die ons bestookten met vragen en waarvan we er zeker een aantal in de komende jaren terug gaan zien in de wedstrijdring!

Sponsor was deze keer Superfit Horse, de winnaars van iedere rubriek gingen naar huis met een emmer of zak vitaminebrok of lucerne.

Onze fotograaf Albert-Jan Beniers was er ook deze keer weer en heeft heel veel foto's gemaakt. Je kunt ze hier bekijken en nabestellen. Klik hier voor de uitslag van deze wedstrijd.

De winnaars van deze dag:

WE1: Caroline Wick met Sayira
 
WE2: Nathaly Menkveld met Querido
WE3: Chawwa Visser met Quilo
 
WE4: Kelly van Gent met Jocko


Open dag 14 september
Op deze dag was er weer van alles te doen en te zien voor iedereen die kennis wilde maken met Working Equitation. Een uitleg over hoe de obstakels in het trailparcours gereden horen te worden; de mogelijkheid parcours te oefenen voor beginnende en al wat meer gevorderde ruiters; demonstraties hengstenvlecht en vaquero knot maken; hoe je ook werkend aan de hand gebruik kunt maken van de obstakels; Johanna Vellinga en Kelly van Gent lieten in de 4 dressuurproeven zien hoe je muziekkeuze de beleving van een proef beïnvloedt; Gernot Weber gaf de hele dag individuele en groepslessen en ook een interessante zadelpasdemonstratie; en hoofdjurylid Petra Duijker sloot de dag af met een leuke demonstratie en een kleine toespraak dat het toch vooral ook belangrijk is om niet alleen de dressuur en obstakels te trainen maar ook gewoon 'lol met je knol' te hebben met de obstakels, doe er ook eens iets mee wat niet wordt gevraagd tijdens een wedstrijd. Ga bv. eens zijwaarts door de L, oefen de poort zonder dat er eentje staat, enz. De dag werd afgesloten met een gezellig tapas-buffet.

Een foto-impressie van deze dag vind je hier (dit is een openbaar album op onze facebook-pagina, mogelijk heb je een facebook-account nodig om het te kunnen zien).


Bdo cup 4-6 juli 2014, een internationaal feestje
Antonio Vicente Ondanks wat zeer wisselende weersomstandigheden was de BDO cup een zeer geslaagd en gezellig internationaal feestje. De wedstrijd werd gejureerd door Antonio Vicente, WAWE jurylid uit Portugal. Hij jureert al ruim tien jaar WE-wedstrijden, en iedereen, zowel ruiters als organisatie, heeft veel van hem geleerd. Iedere ruiter kreeg na de proef aanwijzingen van hem over het rijden van de proef en/of training, zijn uitleg over het rijden van een trailparcours en de afzonderlijke hindernissen tijdens het verkennen van het parcours was zeer leerzaam, en ook wij als organisatie en vereniging kregen veel waardevolle tips van hem.

Het internationale zat hem niet alleen in het Portugese jurylid, maar ook in het deelnemersveld, naast de Nederlanders waren er ruiters uit België, Duitsland, Italië en Australië!

De wedstrijd begon op vrijdag met de WE1. Op deze zonnige en deels erg warme dag streden 17 combinaties om de eer en de door Epplejeck gesponsorde prijzen.
Zaterdag en zondag waren de combinaties in de WE2, 3 en 4 aan de beurt. Op zaterdag (in groot contrast met vrijdag koud en regenachtig weer) werden de dressuur en stijltrail gereden, op zondag (droog maar dreigend) de speedtrail en het runderwerk. De prijzen in deze rubrieken werden gesponsord door Epplejeck (WE2), Makedreamz (WE3) en BDO (WE4).

Ook deze wedstrijd viel er weer een veelheid aan paardenrassen, aankledingen en optomingen te bespeuren, en ik wil dat en het verloop van de wedstrijd graag laten zien aan de hand van een foto-verslag. De foto's zijn (tenzij anders vermeld) gemaakt door Albert-Jan Beniers van DigiFototaal, vanaf dit weekend onze vaste fotograaf. Deze en andere foto's van de wedstrijd zijn hier na te bestellen.


Op reguliere wedstrijden is het bijzonder als je met een ander ras dan KWPN meedoet, bij de WE is dat eigenlijk andersom, daar zijn KWPN-ers juist zeldzaam, daarom hier 'in the picture' Ingeborg Adriaansen en haar Ticento

Onder een mooie strakblauwe lucht, de Italiaanse deelnemer Andrea Barbagallo met zijn mooie Lusitano merrie Moravita's Duquesa TP

Astrid Bongers en haar Mangalarga Marchador Bijou do Campo Verde krijgen na de proef uitleg en tips van Antonio Vicente

Bange paarden kregen van Antonio alle tijd om goed rond te kijken en aan de situatie te wennen, hier Tish Kuiper met haar Irish Cob Jazzy

Bitloos rijden is ook toegestaan in de WE, Johanna Vellinga en haar Arabier Arabah Balirah kunnen dat prima

Ook dit is WE, met z'n allen snel het parcours opbouwen, muziekje erbij, gewoon gezellig!

Ton Duivenvoorden in het parcours om de tonnen met de Lippizaner-Lusitano kruising Moravita's Monte Vito DD

Belgische deelnemer Raf Heeren over de sprong met zijn BWP-hengst Gumball in mooie Portugese optoming

Ook een western-optoming is toegestaan in de WE, Simone van Putten met haar Quarab Stacy

Er deed deze keer één junior mee, heel knap gewoon tussen de volwassenen, Joshja van Creij met pony Nando

Ton Duivenvoorden deed met meerdere paarden mee, hier op zaterdag in de WE2 met zijn Frederiksborger hengst Moravita's Staccato

Prachtig plaatje van Micheline Tiemessen en haar NRPS-er Sorya du Trichon

De Australische deelneemster Bo Lou Nolten in een mooie barokke outfit op Frederiksborger hengst Moravita's Valentin BDN

Helaas hielden we het zaterdag niet altijd droog, de jury, aspirant-jury en schrijver kijken hier vanonder hun paraplu's naar de verrichtingen van Ben Ridders en Lusitano hengst Ultramar

In de WE4, Duitse deelnemer Brahim Brinkhaus met zijn Lusitano hengst Violino in een mooie galoppirouette

Uitgebreide en leerzame uitleg van Antonio Vicente over het rijden van een parcours, wat moet je allemaal doen om de ideale 10 te verdienen, wat zijn je maximale punten als je iets in draf doet i.p.v. galop, en ja, die kan moet boven schouderhoogte worden opgetild

Deze combinatie was al een paar keer succesvol, zo ook deze keer: tweede in de WE2, Ingrid Peters en haar Haflinger ruin Merlijn

Dominique Kuiper en Knabstrupper Tobago aus der schützenden Hand hadden echt pech, stromende regen viel er tijdens hun trailparcours, en toch gewoon doorgaan, chappeau!

De live stock penn bevatte deze keer echte 'live stock': loopeenden! Die hadden tijdens het opbouwen van het parcours laten zien dat eenden ook een WE-parcoursje kunnen lopen. Arabier-tinker kruising Jocko is er niet van onder de indruk, hij en Kelly van Gent rijden er gewoon omheen

Onze bondscoach Roland Heiss met zijn Lusitano hengst Zidane, balk zijwaarts mét garrocha

In het parcours stonden deze keer voor het ringsteken twee stieren op rij, Lotje Moerdijk maakte deze best indruk- wekkende foto daarvan toen Hester Bischot en Trovador da Raposa, nog een Lusitano hengst, eropaf reden

En dan op zondag: speed!! Een mooie foto van Ivonka Dopieralski van ID Photo's met in beeld Nathaly Menkveld en haar PRE ruin Querido in de slalom

Denderend over de brug, Alexander Loks met Duitse warmbloed Aramis

Laatste onderdeel op de zondag: runderwerk. Hier nogmaals Kelly en Jocko,

Bo Lou met Valentin, en

Roland Heiss met Zidane!

prijsuitreiking
Zeer dreigende lucht, maar we hielden het (net) droog op zondag: de prijsuitreiking!


Eerste in de WE1:
Johanna Vellinga en Arabah Balirah

Eerste in de WE2:
Ton Duivenvoorden en Moravita's Staccato

Eerste in de WE3:
Kelly van Gent en Jocko

Eerste in de WE4:
Alexander Loks en Aramis

Uitslag van de WE1
Uitslag van de WE2, 3 en 4.

Er waren ook weer diverse fotografen actief, hieronder wat links:
De foto's van onze vaste fotograaf, Albert-Jan Beniers
Foto-topic van Marlies Trap op Bokt
Foto-album van Marlies Trap op Facebook
Foto's van de speedtrail door Paardendomein op Facebook
Foto-ablum van Yvonne de Ruigh op Facebook


Wereldkampioenschap Working Equitation in Wenen, 5-8 juni 2014
wenenHet wereldkampioenschap werd deze keer gehouden op de prachtige locatie Magna Racino, als onderdeel van een uitgebreid 'Frühlingsfest', in bijna alle onderdelen van de paardensport werden dit weekend wedstrijden gehouden. Portugal prolongeerde de titel, en na een spannende strijd werd Duitsland met mooie ritten tijdens het beslissende runderwerk tweede! Frankrijk eindigde op de derde plaats.

Klik hier voor de individuele uitslag, en die van de teams.

Op de site van Magna Racino zijn de filmpjes per deelnemer van de dressuur, stijltrail en speedtrail te zien. (Klik op een onderdeel en vervolgens op de naam van een deelnemer. Het is niet bekend hoe lang deze filmpjes hier zullen blijven staan.)
Op de facebookpagina van de WED zijn de filmpjes van het runderwerk van de Duitse deelnemers terug te zien.


Wedstrijd 24-25 mei in Kootwijkerbroek
29 deelnemers, waarvan 1 zelfs met drie paarden, streden tijdens dit zonovergoten weekend in drie klasses om de eer in deze door Country Mill gesponsorde wedstrijd. Het was een internationaal gebeuren, met deelnemers uit Nederland, België, Duitsland en zelfs Italië; Andrea Barbagallo, stalruiter bij Moravita, is ook enthousiast geworden over Working Equitation! Ingrid Peters, de winnares van de WE2, zal nog een stukje schrijven over hoe zij de wedstrijd beleefd heeft, hieronder staan alvast de foto's van de winnaars en de uitslag.

Johanna Vellinga en haar arabier Arabah Blirah, hier in actie in de parallelslalom, wonnen de WE1. winnaar WE1
 
Ingrid Peters met de haflinger Merlijn nemen de Country Mill hindernis, onderweg naar de winst in de WE2. winnaar we2
 
Ton Duivenvoorden en zijn Lusitanohengst Moravita's Rustico BDN deden voor het eerst mee in de WE3 en werden direct verdiend eerste. winnar we3

Klik hier voor de uitslag van deze wedstrijd

Er zijn natuurlijk ook een hoop foto's gemaakt:
Foto's van Natalia van Gilst
Fototopic op Bokt 1
Fototopic op Bokt 2
Foto's Yvonne de Ruigh stijltrail WE1, stijl- en speedtrail WE2, stijl- en speedtrail WE3, runderwerk.


Wedstrijd 30 maart 2014, een verslag van Nadja Rus
Nadja Rus met Azharu Zondag 30 maart, vroeg dag, want niet alleen was het zondag, maar ook ging de klok een uur vooruit. Wat dus betekende: een uurtje minder slaap. Voor mij hield dat in: 5 uur opstaan, 6 uur met de auto weg en 7 uur vertrekken met trailer + paard. Zo konden we rond 8 uur op de wedstrijdlocatie zijn.

Al met al waren we om kwart voor 7 al ingeladen en onderweg, waardoor we om kwart voor 8 al in Haarlem waren (ondanks dat de navigatie ons eerst een andere route doorgaf ...)

Afijn, we zijn er. Paard uitladen en in de box geparkeerd en me gaan aanmelden.
Eenmaal aangemeld, kon ik snel mijn spullen uitladen en mijn paard alvast maar gaan klaarmaken. Ik stond als 4e op de startlijst van de WE1 en ondertussen was de eerste al begonnen met inrijden. Daar er ook nog eens iemand uitgevallen was, vanwege Rhino besmettingsgevaar, moest ik zelfs nog eerder, snel klaarmaken, opzadelen en gaan inrijden!
De WE1 had zeven starts, met o.a. een Quarter, een Mangalarga Marchador, Andalusiërs en een Arabier. Zeer veelzijdig dus!

Rond 11 uur ging de WE2 van start met vier deelnemers, met o.a. een tinker/welsh mix pony. Helaas was de WE3 uitgevallen vanwege Rhino en blessures.

In de middag was er een kleine pauze, met daarna de opstart van de stijlproefjes. De volgorde van de stijltrail werd bepaald door de uitslag van de dressuur. Degene die als laatste geëindigd was startte als eerste en degene die als eerste geëindigd was startte als laatste. De uitslag van de dressuur kregen we te horen tijdens de opbouw van de trail. (Joepie, ik was met mijn Arabier als eerste geëindigd!)
Rond 1 uur begon de eerste met de WE1 stijltrail en rond half 3 de stijltrail van de WE2. Aan het eind van de WE2 zou er nog de speedtrail zijn, mits je boven de 60% gescoord had in de stijltrail. Er was één persoon die de speed mocht doen.

prijsuitreiking Om ongeveer 4 uur kon de prijsuitreiking beginnen, bijna alle ruiters waren te paard.
In de WE1 was als 1e Jaap Maclain Pont met zijn Quarter Clear as Majors Gold geëindigd (en ikzelf als 2e, hoera!). In de WE2 was Lara Carbaat met Spooky Blue (rassenmix) als 1e geëindigd.

Zo zie je maar dat je met alle paarden mee kan doen en elk paard geschikt is voor de Working Equitation! Het gaat natuurlijk uiteindelijk om de ultieme samenwerking/controle met/van je paard, of dit nou een Andalusiër is, een Belg of een Arabier ;)
Niet te vergeten dat het plezier natuurlijk het belangrijkste is.

Ik heb persoonlijk een erg fijne en leuke dag gehad. Nieuwe mensen ontmoet, oude bekenden weer terug gezien.
Mijn complimenten aan iedereen van de Vereniging voor de organisatie van deze dag, hij was zeer geslaagd!

Groetjes, Nadja

Winnaar WE1 Winnaar WE2
De winnaar van de WE1:
Jaap Maclain Pont met
Clear as majors gold
De winnares van de WE2:
Lara Carbaat met Spooky Blue

Een paar foto's van de dressuur en wat meer van de trail, gemaakt door Yvonne de Ruigh.
Een aantal foto's gemaakt door Nadja Rus.
Klik hier voor de uitslag van deze wedstrijd.


Informatiemiddag zaterdag 1 maart 2014

Fleece vest met logo WEH
Deze dag kon voor het eerst de kleding met logo bekeken, gepast en besteld worden. Binnenkort komen alle artikelen op de website!
Na een lange maar niet koude winter is het zover, het WE-seizoen gaat beginnen, met als start een informatiemiddag gegeven door Petra en Greetje. Mij is gevraagd om hier iets over te schrijven.

Bij binnenkomst blijken er al behoorlijk wat mensen aanwezig te zijn waaronder enkele nieuwe, maar ook veel bekende gezichten. Na een kleine wachtperiode op een groep mensen die uiteindelijk niet kwam opdagen stak Petra zoals altijd enthousiast van wal.
Ze wist in het inleidende praatje te melden dat we inmiddels al een club zijn van 60 leden, groter dan sommige van onze buurlanden! We zijn een vereniging die snel groeit en zeker toekomst heeft.
Petra vertelt dat er een goed contact is met de buurlanden, en ook dat er bij de wedstrijd in juli een WAWE-jurylid komt jureren.

Dit jaar ligt het aandachtspunt van de informatiemiddag op het jureren in de breedste zin. Ze vertelt onder andere over de jurycursus, dat jureren veel van mensen verlangt en dat het niet altijd even leuk is. Mensen die ooit in jurysporten hebben gepresteerd of gejureerd hebben, zullen dit zeker herkennen!
Aan de hand van een aantal proeven op diverse niveaus vertelt ze waar op gelet wordt en hoe een cijfer wordt samengesteld uit de diverse onderdelen van een oefening. Met deze voorbeelden krijgt men een goed beeld over wat jureren inhoudt, en dat het mensenwerk blijft met de beste intenties om het zo objectief en eerlijk mogelijk te doen. En natuurlijk weet je zo ook waar je op moet letten bij het rijden van de proef!
Het belangrijkste is dat de jury alleen beoordeeld wat ze ziet en dat afhankelijk van de positie van de jury in of rond de ring, de cijfers op de verschillende protocollen dus kunnen afwijken. Het is een momentopname van de combinatie zoals die op dat moment is en niet een waardeoordeel over waarom en hoe het verder zal gaan.
Er zijn twee nieuwe mensen die zich hebben opgegeven om jury te worden, Marieke Nachbar en Evaline de Gruyter. Het is erg belangrijk dat er meer juryleden komen, om een zo breed mogelijke basis en expertise te ontwikkelen. Mochten er mensen zijn die belangstelling hebben om jurylid te worden, dan kunnen die zich melden bij Petra.

Voorts geeft ze uitleg over de opbouw van de verschillende levels van de WE in Nederland.
Ze geeft aan dat de WE1 een laagdrempelige instap is en dat WE2 een opstap is naar het 'echte werk'. Het uiteindelijke doel is om eenhandig te kunnen rijden op een gehoorzaam en ontspannen paard dat goed voorbereid is op het gevraagde werk. Voor ons is dit nog iets magisch want bijna niemand is hiermee opgegroeid en dit dan ook is een traject wat de meesten van ons nog te wachten staat.

Door alles heen en voor alles brengt Petra telkens weer de belangrijkste boodschap aan de man (vergeving voor deze uitdrukking, want het publiek bestond, op twee mannen na, uit vrouwen ;-) ):
Sportiviteit en respect voor het paard zijn de pijlers waarop onze vereniging rust en dit zal ook in het jureren de basis blijven.

Vervolgens vertelt Greetje iets over het werken met runderen en haar persoonlijke ervaringen met het trainen met runderen. Het komt voor dat sommige runderen te lang voor dit werk gebruikt worden en dan al zo blasé zijn dat ze niet meer aan de kant gaan voor paarden. Zeker voor paarden die nog wat angst hebben voor runderen is dit niet handig, paarden krijgen juist zelfvertrouwen in het werken met runderen als de runderen zich door het paard op laten drijven.
Ze toont een filmpje van het werken met runderen tijdens een wedstrijd; het is duidelijk dat een beetje geluk wel nodig is en het juiste rund vinden niet altijd makkelijk is!

Ook dit deel van de WE is in Nederland nog volop in ontwikkeling.
Het rundercertificaat is afgeschaft, iedereen wordt wel op het hart gedrukt om met geschikte runderen te oefenen voordat men aan een wedstrijd deelneemt.

Na afloop hebben we allemaal weer even lekker bijgekletst en zijn daarna tevreden vol goede ideeën naar huis gegaan.

Tot ziens dit jaar op een van wedstrijden!

Vriedenlijke groeten,
Margreet Jeuken en Raymond Bruns


Lees hier de nieuwsitems uit 2013