logo WEH

NIEUWS

World Cup Working Equitation in Brazilië
De World Cup WE is alweer even geleden gehouden, een mooi moment om er even op terug te blikken. Wat een avontuur was het! In oktober kwam de uitnodiging van de WAWE om met een team van twee ruiters mee te doen aan de eerste World Cup Working Equitation die zou worden gehouden in Brazilië. A-kader leden Kelly van Gent en Ton Duivenvoorden wilden deze uitdaging wel aangaan. Zeven andere landen meldden zich aan: Portugal, Italië, Frankrijk, België, Mexico, Colombia en gastland Brazilië.
alle deelnemers aan de World Cup

Dit sportieve avontuur bracht ook nog een financiële uitdaging met zich mee. Want met twee man vliegen naar Brazilië en daar twee weken verblijven, dat kost nogal wat. Gelukkig waren velen bereid te sponsoren met kleinere of grotere bedragen of door het kopen van loten voor de superleuke loterij.

De wedstrijd was mede mogelijk dankzij een aantal Braziliaanse fokkers en eigenaren die bereid waren hun dierbare viervoeters aan wildvreemden uit te lenen om deze World Cup Working Equitation plaats te kunnen laten vinden. Tekenend voor onze geweldige sport eigenlijk, ze vertrouwden erop dat de ruiters hun paarden met respect zouden behandelen en rijden. Natuurlijk waren er verschillen tussen de paarden, de een was ervarener en verder opgeleid dan de ander. Maar dat wisten de deelnemers van te voren. Het weekend voor de wedstrijd werden bijna alle deelnemende paarden getoond in een wedstrijd, zodat de deelnemers een indruk kregen van de kwaliteiten van de paarden. Daarna werd er geloot, ieder land kreeg een A-paard (hoog geëindigd in de wedstrijd) en een B-paard. Ton kreeg Centauro dos Sonhos toegewezen en Kelly Barulho HRB. In de vijf dagen voor de World Cup mochten de ruiters iedere dag 1 uur trainen om de paarden te leren kennen.
Ton Duivenvoorden met Centauro dos Sonhos Kelly van Gent met Barulho HRB

En toen de wedstrijd. Hier in Nederland leefden we met ze mee, want gelukkig was alles via (wel wat haperende) live stream te volgen. En degenen die het niet konden zien, konden via de Facebook pagina over de wedstrijd toch nog wat meekrijgen door alle berichten en foto's die geplaatst werden. Leuk hoe door de social media iedereen thuis achter de computer toch samen kon genieten van zo'n geweldig evenement! En wat waren we met z'n allen trots op Kelly en Ton, ze wisten zich in dit WE-geweld en rijdend tegen grootmachten als Portugal, Frankrijk en Brazilië goed staande te houden. En als kers op de taart wonnen ze op zondag samen met de Fransen teamgoud bij het runderwerk! Een mooi cadeau voor het harde werken, het vele trainen en de durf om mee te gaan doen met deze World Cup!
Nederland en Frankrijk winnen het runderwerk!

Hopelijk komen alle proeven nog ergens online beschikbaar, als dat zo is zetten we hier de link neer.
Wel zijn er al fimpjes beschikbaar van het runderwerk: hier die van Kelly en hier die van Ton.
Dit zijn alle uitslagen: dressuur, trail, speedtrail, totaal individueel, totaal teams, runderwerk individueel en runderwerk teams.


Ben Ridders met Ultramar Eerste Open Nederlands kampioenschap Working Equitation
Op 24 en 25 oktober 2015 vond het eerste Open Nederlands kampioenschap Working Equitation plaats bij Manege Smit in Pesse. Wat een geweldig weekend was het! Mooie sport, blije mensen, veel media aandacht, veel publiek en een geweldige locatie waar alles kon en alles mocht.
En natuurlijk leverde het de eerste Nederlands kampioen Working Equitation op: Ben Ridders met zijn lusitano hengst Ultramar.

De PR-commissie attendeerde de media op het NK met een persbericht, en dat werd goed opgepakt. Een greep uit de artikelen:
Hoogeveensche Courant: Manege Smit staat voor twee dagen unieke paardensport
De krant van midden Drenthe: Manege Smit in Pesse decor van eerste NK Working Equitation
Stegen.net: Pesse decor voor eerste NK Working Equitation
Horsus.nl: Het eerste Nederlands Kampioenschap Working Equitation

Het persbericht wekte ook de belangstelling van RTV Drenthe. Zij interviewden hoofdjurylid Petra Duijker, en schreven daarover dit artikel: Open NK Working Equitation in Drenthe: Je moet een team zijn met je paard.
Ze kwamen met een filmploeg naar Pesse en maakten een leuk item over het NK vanaf 56 sec.), met interviews en beelden van het runderwerk.

Ook de Hoogeveensche Courant stuurde een journalist naar het NK en die schreef dit artikel: Open Nederlandse kampioenschap Working Equitation trekt veel bezoekers. En dat klopte ook, de aandacht in de pers maakte veel mensen nieuwsgierig, er was op beide dagen veel publiek aanwezig.
Paardenponygids.nl interviewde de winnares van de WE1, Gabriëlla Alma, en schreef vanuit die insteek een artikel: Droomdebut Nederlands Kampioenschap Working Equitation.

De deelnemers bleven natuurlijk ook niet achter. Onder andere op Facebook en Bokt verschenen veel verhalen van hun belevenissen. Corinne Kalisvaart, vierde in de Introductieklasse met haar haflinger Janouk, maakte een hele pagina op haar website, en Romy Huisman, tweede in de WE1 met Snuitje, maakte zelfs een videoblog in drie delen (1, 2, 3).

Prijsuitreiking
Introductieklasse, gewonnen door Astrid Bongers met Moravita's Agnita (vierde van links)
Prijsuitreiking Introductieklasse

WE1, gewonnen door Gabriëlla Alma met Chadou (vierde van links)
Prijsuitreiking WE1

WE2, gewonnen door Margreet Kersbergen met Luanova (mdiden)
Prijsuitreiking WE2

WE3, gewonnen door Kerstin Jahnke (Dld) met Boemrang (tweede van links)
Prijsuitreiking WE3

Runderwerk, gewonnen door het team van Robert van de Wetering, Mieke van As, Kelly van Gent en Tish van Walsum-Kuiper (vlnr)
Prijsuitreiking runderwerk

WE4, gewonnen door Talina Lorei (Dld) met Obelix (derde van rechts)
Prijsuitreiking WE4

En de Nederlands Kampioen: Ben Ridders met Ultramar
Ben Ridders met Ultramar

De volledige uitslag van het Nederlands Kampioenschap vind je hier, en de uitslag van het runderwerk hier.

Sandra van de Spelde van Sandra van de Spelde Fotografie maakte foto's van de prijsuitreiking, deze staan in een album op onze Facebookpagina.


Nederlandse deelname aan het derde Europese WE kampioenschap voor junioren en Young Riders!!
Daphne Koerselman Juniorlid van Working Equitation Holland Daphne Koerselman zal 12-15 November in Golega in Portugal meestrijden om de titel bij de junioren.
Tijdens het grote Lusitano feest aldaar brengt zij haar eigen paard Incauto IV, een PRE ruin, uit in de dressuur, de stijltrail en de speedtrail.
We kunnen Daphne met Incauto ook zien schitteren tijdens het Nederlands Kampioenschap op 24 en 25 oktober a.s.
Wij wensen Daphne, haar ouders en het team rond Daphne en Incauto een succesvolle, sportieve tijd toe in Portugal.


1e World Cup Brazil

Kelly van Gent Heel recent kregen wij de melding van de WAWE dat er op 11-13 december 2015 de eerste World Cup Working Equitation zal worden verreden.
Locatie: Tatuí - S. Paulo, Brazil

En omdat je vanuit Europa je paard zomaar niet op het vliegtuig zet, heeft de WAWE hiervoor een aangepast programma gemaakt.
Ieder bij de WAWE aangesloten land mag een team van twee ruiters sturen, die daar d.m.v. van loting een paard toegewezen krijgen.
Dit paard staat de ruiter tien dagen ter beschikking om te trainen en de wedstrijd te rijden.
Ton Duivenvoorden
- Classificatie als team in dressuur, stijltrail en speedtrail
- Classificatie van de individuele ruiter in dressuur,
  stijltrail en speedtrail
- Classificatie als team in het runderwerk

Heel trots zijn wij dat we kunnen melden dat twee leden van het A-kader dit avontuur aangaan. Kelly van Gent en Ton Duivenvoorden zullen in december de lange vlucht naar Brazilië maken en daar voor het eerst als Nederlands team internationaal uitkomen.
De komende periode zullen zij dan ook op enkele vreemde paarden gaan rijden om zo goed mogelijk voorbereid voor de dag te komen.

De kosten voor deze wedstrijd worden gedragen door de deelnemers, mochten jullie sponsoren weten die daar een steentje in kunnen bijdragen, meld dit dan bij de vereniging.


Deutsche Meisterschaften 2015

Wat hebben onze kaderleden het goed gedaan op de DM 2015! Ze hebben bewezen dat we goed op weg zijn om volgend jaar met een sterk team naar de Europese Kampioenschappen Working Equitation te gaan. Een aantal kaderleden en Jaap Maclaine Pont, die in de WE1 meedeed, hebben hun ervaringen voor ons Mihaj Maldea met Candy opgeschreven, zodat we het met hun kunnen meebeleven. Hun verhalen lees je hieronder.

De Duitse kampioen Working Equitation 2015 is Mihaj Maldea met Candy (foto). Zij wonnen deze titel voor de tweede keer. Mitja Hinzpeter met Machiato wonnen bij het runderwerk.

De uitslagen van de DM vind je hier.
En Albert Jan Beniers heeft weer heel veel foto's gemaakt. Deze mogen vrij worden gedownload (volle resolutie van ongeveer 7000 x 4500 pixels), gelinkt en gedeeld (twitter, facebook, pinterest).

Ton Duivenvoorden en Epona's Staccato
"Wat een machtig mooi weekend hebben we met elkaar in Neu Anspach gehad. Mijn eerste Internationale wedstrijd in de Working Equitation en dan ook gelijk de Deutsche Meisterschaften. Best spannend, maar vooral heel erg mooi."
Lees verder
Ton Duivenvoorden en Epona's Staccato
Nathaly Menkveld en Querido
"Het was een ontzettend zwaar weekend, mentaal en ook fysiek, maar ook enorm leerzaam. En daarnaast: gezellig!"
Lees verder
Nathaly Menkveld en Querido
Petra Duijker-Brandt en Atinado
"Atinado heeft zich kostelijk vermaakt met zijn kadervrienden. Ik ook trouwens."
Lees verder
Petra Duijker en Atinado
Kelly van Gent en Moravita's Maestoso Gaetana N.
Kely en Jochem hadden slechts 54.2 seconden nodig om de koe in de kooi te drijven!
Kelly van Gent en Jochem
Robert van de Wetering en Grelo WH
"Dit was mijn 3e DM, en ook meteen de meest intense."
Lees verder
Robert van de Wetering en Grelo WH
Margreet Kersbergen en LuaNova
Hun zeer snelle tijd in de speedtrail (139,83 sec.) werd pas door de laatste twee ruiters verbeterd. Knap gedaan!
Margreet Kersbergen en LuaNova
Bregje van Koesveld en Made in Heaven
Bregje van Koesveld en Made in Heaven
Jaap Maclaine Pont en AS Saida
"Uitdaging. Een onvergetelijk, zeer leerzaam evenement."
Lees verder
Jaap McClaine Pont en AS Saida

Na de prijsuitreiking moesten de A-kader leden natuurlijk nog even met z'n allen op de foto, zonder én met fanclub!

A-kader bij DM

A-kader met fanclub

Ledendag 11 juli bij Manege Smit in Pesse
Het is ons gelukt om een teleurstelling om te zetten naar een succes! Het was erg jammer dat we de internationale wedstrijd moesten annuleren vanwege te weinig deelnemers, maar de leuke en leerzame ledendag (waar ook niet-leden uiteraard welkom waren) was een mooi alternatief. Het enthousiasme bij de deelnemers was groot en de bedankjes na afloop waren niet van de lucht. Alle lof ook voor Manege Smit in Pesse die hun locatie na de annulering van de wedstrijd hier toch voor beschikbaar wilde stellen en verder ook alle medewerking verleende, alles kon en alles mocht, en dan ook nog afsluiten met een geweldig goed verzorgde barbeque!

We willen op deze plek ook even speciale aandacht geven aan Mieke van As, zelf altijd op ieder WEH evenement als deelnemer aanwezig. Zij las op Facebook dat er iemand graag mee wilde doen die zelf geen paard heeft en stelde geheel belangeloos een van haar paarden beschikbaar, aan een ruiter die ze helemaal niet kende. Het WE-gevoel ten top!

Hieronder een impressie van deze mooie dag.

De lessen op deze dag werden belangenloos gegeven door Kelly van Gent, Petra Duijker en Ton Duivenvoorden, allen lid van ons A-kader. In de buitenbak waren steeds twee dressuurlessen tegelijk.

Op het crossterrein was een parcours opgebouwd, waar in groepjes van drie of vier onder begeleiding van Ton, Peet of Kelly mee werd geoefend.

Er was 's middags een theorieles in de kantine, en Robert van de Wetering begeleide met zijn PRE hengst Grelo WH een aantal ruiters die met behulp van een grote bal de allereerste beginselen van het runderwerk wel eens wilden oefenen.

Uiteraard waren er op deze dag weer behoorlijk wat verschillende rassen aanwezig, een van de leuke dingen van Working Equitation! Even daaruit gelicht: een mooie Criollo, en in een van de lessen een bont geheel van een Lippizaner, een Arabier, een Merens en een Mangalarga Marchador, die ook gezellig met z'n allen door de slalom gingen ;-)

 

Tijdens de gezellige barbeque volgde nog een verrassing. Alexandra Huizenga had het leuke initiatief genomen om alle deelnemers een mailtje te sturen met het idee wat geld bij elkaar te leggen voor een bedankje. En zo werden de eigenaren van de manege, de trainers, het bestuur en de vrijwilligers verrast met een lekkere fles wijn en een kaartje met een boodschap van alle deelnemers! Een geweldig leuke afsluiting van een mooie dag!

Onze penningmeester en vaste fotograaf Albert-Jan Beniers heeft veel foto's gemaakt. Deze staan gratis ter beschikking voor iedereen. De foto’s zijn hier te downloaden, te delen via facebook, twitter, pinterest enz.: beta.myalbum.com/album/7lgrUKTlQBC7


Wedstrijd 6-7 juni 2015 bij PCK Eersel
Na een enorme plensbui op vrijdagavond, die zaterdagochtend voor wel wat modderige problemen zorgde, een zonovergoten wedstrijd op een mooie locatie, met een buitenterrein met maraton-hindernissen, waardoor in het parcours nu eens eindelijk een wal en een waterbak gebruikt konden worden! We hebben deelneemster Alexandra Huizenga, winnares van de WE1, gevraagd om haar verhaal over deze wedstrijd te vertellen:

Alexandra Huizenga en Yfke Totaal verrast en zo trots op mijn paard Yfke, mocht ik zaterdag 6 juni de eerste prijs in ontvangst nemen van de WE1!

Vrijdag eind van de dag kwamen Diana, Danique en hun pony Jack naar onze stal om vanuit daar samen naar Eersel te rijden. Scheelt kosten, maar brengt vooral veel gezelligheid. Aangekomen in Eersel kwam er een heerlijk ponykampgevoel over ons heen, de slaapplek, je paard zo dichtbij en toen al het gevoel van samen zijn met die mensen die dezelfde passie delen.

Zaterdag ochtend ben ik met Yfke eerst even het terrein gaan verkennen, om ons daarna voor te bereiden op onze dressuurproef. M'n geweldige groom Sandra kon vrijdag helaas niet mee, maar was er zaterdag heerlijk vroeg om ons te helpen.
Met losrijden voelde Yfke al fijn, ik kon in de proef dat gevoel vast houden en naarmate we verder reden groeide mijn glimlach op m'n gezicht. Zo trots op m'n meisje hoe ze het deed, wetende dat ze vreemd terrein erg spannend vindt. De dag kon toen al niet meer stuk, verder heerlijk genoten van het weer, de paarden, leuke mensen die allemaal het WE en het "we" gevoel hebben.
Toen de uitslag bekend werd gemaakt van de dressuur, schoot er een traan van trots en geluk in m'n oog. We stonden 1ste ...

Op naar de trail, met parcours verkennen te paard vonden we het erg lastig, spanning bij ons beide was niet erg handig, maar tegen de tijd dat we aan de beurt waren was het gelukkig een stuk minder. Mijn doel: rond komen (wat met onze eerste wedstijd niet gelukt was) en dat hebben we gehaald!

Voor de prijsuitreiking werd iedereen verzocht om te paard op het buitenterrein te verschijnen. Zo leuk om daar de sfeer te proeven. Toen mijn naam nog steeds niet genoemd was na nr. 4, stonden de overgebleven 2 ruiters naast me, we feliciteerde elkaar alvast. Echt tot m'n grote verbazing mocht ik de eerste prijs in ontvangst nemen. Inclusief een hele mooie statie deken van HB Sports. Zo blij maar vooral trots om m'n kanjer van een paard!

Dit was onze tweede WE-wedstrijd, het gevoel, de sfeer, de sport, de mensen, echt briljant! Ik wil dan ook iedereen bedanken voor deze fantastische dag! Ik hoop iedereen weer te mogen zien in Pesse.

Groetjes, Alexandra

De uitslag van deze wedstrijd vind je hier.
Foto's van onze fotograaf en penningmeester Albert-Jan Beniers staan hier.
Yvonne de Ruigh zette haar foto's in een Facebookalbum.
Verder zijn er foto's geplaatst op onze Facebookpagina.


Kader selectiedag 26 april 2015
Daphne Koerselman 14 combinaties waren afgelopen zondag in Leusden bij LRC Nimmerdor aanwezig om voor de allereerste keer in de Nederlandse geschiedenis mee te doen aan de selectie voor de kadervorming voor Working Equitation Holland.

Twee trainingsteams zijn gevormd om voor de aankomende periode met de trainers Roland Heiss en Ton Duivenvoorden aan de slag te gaan.
Er is een A-kader gevormd, bestaande uit: Ton Duivenvoorden (Moravita's Staccato & Moravita's Pilo), Petra Duijker-Brandt (Atinado), Nathaly Menkveld (Querido), Kelly van Gent (Moravita's Jochem), Melinda Greuter (Emperador) en Robert van de Wetering (Grelo WH).
In het B-kader trainen mee: Bregje van Koesveld (Made in Heaven), Maura Emanuel (Aqua), Lotje Moerdijk (Skyler), Margreet Kersbergen (Luanova), Astrid Bongers (Moravita's Agnita) en Dominique Kuiper (Tobago aus der Schützende Hand).

Naast de dressuur en trailtrainingsdagen, zullen er ook trainingen voor het werken met runderen worden georganiseerd. Werken binnen je team is dan essentieel. Alles zal ertoe bijdragen dat er uiteindelijk een Nederlands team zal worden gestuurd naar het Europees Kampioenschap Working Equitation, dat wordt verreden in Duitsland in 2016.

Chef D'Equipe, Roland Heiss, was onder de indruk van junior amazone Daphne Koerselman met Hilandro (foto). Zij zal Nederland gaan vertegenwoordigen in Golega in Portugal tijdens het EK junioren, welke wordt gehouden van 11-15 november 2015.


Wedstrijd 11-12 april
Margreet Kersbergen met Lua De eerste wedstrijd van het jaar zit er alweer op! En wat een fantastisch weekend was het. Op zaterdag werden de Introductieklasse en de WE1 gereden. De combinaties kregen voor hun dressuurproef even de gelegenheid om op hun gemak te raken in de bak, en voor de trail was er de gelegenheid om in groepjes even in het parcours te oefenen. Dit kwam de rust en het vertrouwen in het parcours ten goede, bijna iedereen kon de trail uitrijden.

Ton Duivenvoorden met Staccato Op zondag streden de combinaties in de WE2, 3 en 4 om de eer en een mooie beker. Het is iedere keer weer leuk om te zien dat er zoveel verschillende rassen meedoen in de Working Equitation. Ook deze keer waren er, naast de 'normale' Iberische rassen, weer genoeg andere rassen te bewonderen, zoals Criollo, Mangalarga Marchador, Knabstrupper en Frederiksborger.
Albert-Jan Beniers heeft weer heel veel foto's gemaakt, deze staan hier, en de uitslag vind je hier.


Grote opkomst theoriemiddag
Opkomst theoriemiddag Achter de schermen is het bestuur al geruime tijd bezig met allerlei zaken ter voorbereiding van het komende wedstrijdseizoen, maar voor de leden en andere belangstellenden begon het seizoen op zondag 15 maart met een interessante theoriemiddag. Het was een volle bak in de mangerie van de Human Horse Academy! Hoofdjury Petra Duijker gaf uitleg over Working Equitation in het algemeen, en over het regelboek van 2015 en wat daarin de verschillen zijn ten opzichte van vorig jaar (o.a. de Introductieklasse). Ook werden er filmpjes getoond van alle proeven, zodat iedereen kon zien hoe die er dit jaar uitzien.

Daarna volgde er nog een uitleg door Albert-Jan Beniers over de kadervorming. Door aansluiting van Working Equitation Holland bij de WAWE in november 2014, is het mogelijk om met een Nederlands Working Equitation team mee te doen aan de Europese Kampioenschappen in 2016 in Duitsland. Het bestuur heeft daarvoor een heel traject uitgezet en een chef de mission (Ton Duivenvoorden) en trainer (Roland Heiss) benoemd. Alles over de kadervorming en de selectie voor het kader lees je hier.


Lees hier de nieuwsitems uit 2014
Lees hier de nieuwsitems uit 2013