logo WEH

NIEUWS

Nederlands Kampioenschap Working Equitation 2016, wat een feest!
Verslag door Jannie Koster-Robaard van het NK gehouden in Pesse op 30 september, 1 en 2 oktober

Op donderdagavond bracht ik Baylana naar het Paardensport Centrum Pesse. Voor Baylana en mij was het ons eerste NK. Best wel spannend, ondanks dat ik al voor mezelf had uitgemaakt dat ons seizoen niet meer kapot kon. We zijn eind april, begin mei begonnen met Working Equitation. We hebben allebei ontzettend veel geleerd en mooie resultaten neergezet. Ik kan alleen maar heel blij en tevreden daarmee zijn. Baylana heeft zich voor 1000% ingezet. Mocht het NK wat minder gaan, dan zou dat absoluut niet aan haar liggen. Maar als je dan eenmaal op het NK bent, dan wil je het toch goed doen! Ik neem de sport heel serieus en wil dan ook iedereen wel laten zien hoe geweldig mooi deze sport is. Lees verder >>


NK Working Equitation 2016
Beste leden,
Nederlands kampioen WE 2016 - Ton Duivenvoorden met Staccato Met groot plezier kijken we terug op een zeer geslaagd weekend dat volledig in het teken van het Nederlands Kampioenschap Working Equitation stond. Felicitaties naar de Nederlands Kampioen 2016; Ton Duivenvoorden met Epona's Staccato.
Klik hier voor de uitslagen.
Er zijn foto's gemaakt door Magda Kanten en Amanda Melchior.

Er zijn ook speciale prijzen uitgereikt.
Om te beginnen met de Nederlandse Kampioen, die kreeg naast de zilveren herinneringsspeld van Makedreamz ook een geldbedrag van Paardensportcentrum Pesse: Ton Duivenvoorden.
Ook de beste buitenlandse deelnemer ontving dit geldbedrag van deze sponsor: Gernot Weber.
De meest inspirerende ruiter gekozen door de jury ontving de Pin Power of Passion van Teethandsteel: Jannie Koster-Robaard.
De meest inspirerende ruiter gekozen door het publiek kreeg een warme deken, een quilt van In den Uylenbal: Mirjam Wittmann.
De letters "IWorking Equitation" werden door In den Uylenbal geschonken aan Ellis Oldenboom, omdat ze pech had dat haar pony een hoefzweer had en het allergrootste paard van haar broer mocht lenen voor het NK.
Lotje Moerdijk reikte een extra mooie rozet uit voor de mooiste jeugdruitercombinatie Isabell Linders.
De beste jeugdruiter en buitenlandse jeugdruiter kregen van OTRR Blazing Saddles een handgemaakte riem met Oudhollandse dubbeltje en kwartje. Ton Duivenvoorden ontving de riem voor zijn inzet voor de WE.
In den Uylenbal schonk de houten letterset ook aan Raf Heeren, omdat hij er toch altijd is met zijn paarden, ondanks dat niet alles gemakkelijk gaat.
Alle deelnemers aan het Runderwerk kregen van Equine Belvedere de herinneringsmedaille aan dit NK. Het winnende runderteam ontving een grote emmer met traktatie voor de paarden.
Daarnaast was het ook een 'gewone' internationale wedstrijd, met deelnemers uit Duitsland en België.

Er zijn vele vrijwilligers voor en tijdens de wedstrijd enorm druk geweest met de organisatie, toch zijn er vier mensen die ik graag, nogmaals wil complimenteren. Dat zijn Lecia Sotthewes en Cora de Jong. Dit duo heeft wederom bewezen dat zij onmisbaar zijn voor de vereniging voor het organiseren van dit soort grote evenementen. Ze hebben een prachtig weekend in elkaar gezet, waarbij alles nagenoeg foutloos is verlopen. Daarnaast is de vereniging Arie de Best en Lejo Toet van Paardensportcentrum Pesse zeer dankbaar voor het open en beschikbaar stellen van hun fantastische locatie en hun haast ongelimiteerde gastvrijheid.
En wij maken graag van hun aanbod gebruik in de toekomst daar weer met de WE(H) karavaan neer te strijken.

Het zal u niet ontgaan zijn dat er voorafgaand aan en tijdens de wedstrijd op de achtergrond ook een jurycursus was. Wij zijn bijzonder trots op de dames en feliciteren hen met de behaalde certificaten. U vindt hun namen en het niveau waarop ze mogen jureren hier. Ik wil nogmaals benadrukken dat bevoegd en erkend (WAWE) jury worden een traject van jaren is, deze tien dames hebben reeds de eerste stap(pen) gezet.

Als laatste heeft het bestuur besloten, vanwege het grote succes van de jeugdklasse, ook jeugd uit te nodigen toe te treden tot het kader, mits ze de minimale score van 65% in zowel dressuur als stijl hebben gereden. Gezien de scores van het NK komen daar nu al twee (jeugd)ruiters voor in aanmerking. Zij mogen spoedig de uitnodiging verwachten.
Daarnaast zullen twee nieuwe combinaties worden uitgenodigd voor het B-kader omdat zij de scores hebben gehaald. Gabriella Alma met Chadou en Robert van de Wetering met Brego zullen ook snel bericht krijgen.

Zondag 13 november is de volgende -kleine- WE wedstrijd gepland, komt allen.
Met vriendelijke groet, namens het bestuur,
Eric van Walsem


Oproep schrijvers NK 2016
Nog even en dan is het zover, het tweede NK Working Equitation te Pesse. Vanaf vrijdag 30 september tot en met zondag 2 oktober kunnen we weer genieten van prachtige paardensport op een mooie locatie. Voorafgaand aan dit NK wordt het tweede deel van de opleiding tot WE-jurylid gegeven onder leiding van Charlotta Ingvarsdotter, internationaal WAWE jurylid. Na deze cursus hopen wij weer een aantal nieuwe juryleden in het jurycorps te mogen opnemen.
Tijdens het NK zullen de deelnemers niet alleen door de internationale juryleden beoordeeld worden maar ook door de nationale juryleden, een geweldige gelegenheid om de opgedane kennis in praktijk te brengen tijdens zo'n grote wedstrijd.
Als vereniging staan wij altijd open om nieuwe mensen te enthousiasmeren voor deze prachtige sport. Daarnaast zal er in het voorjaar van 2017 een nieuwe cursus starten voor juryleden op Introductie- en WE1-niveau. Wil jij graag meer weten over het jurytraject? Ben je 18 jaar of ouder en beheers je de Engelse taal redelijk? En/of vindt je het leuk om ook eens bij een jury te schrijven en zo meer inzicht te krijgen in de sport? Meld je dan nu aan als schrijver voor het NK 2016.
Wie weet zien we jou straks als rechterhand van een van onze juryleden.


Verslag Internationale wedstrijd 3-5 juni
We hebben een van de deelnemers gevraagd te vertellen hoe zij de wedstrijd heeft beleefd, dit is haar verslag:

Maandenlang heb ik ernaar toegeleefd en ik denk velen met mij; de internationale Working Equitation wedstrijd in Eersel van 3 t/m 5 juni 2016. Vrijdag was het dan eindelijk zo ver en ben ik samen met mijn 22-jarige pony Snuitje afgereisd naar het zuiden om mee te doen in de klasse WE2. Gelukkig lag het buitenterrein er goed bij, ondanks de vele regenval in de week ervoor. Direct vanaf het begin hing er een goede sfeer en de kriebels om de trails op het buitenterrein van PCK Eersel te rijden namen direct toe. Maar vrijdag moest er natuurlijk eerst dressuur worden gereden. Bij mij ging het niet erg fijn, alhoewel wij wel een score boven de 60% reden en dat blijkt heel goed te zijn voor een internationale wedstrijd. Toch had ik het graag nog beter gedaan, MAAR wat zo leuk is aan Working Equitation... er zijn meerdere onderdelen te rijden! En als je niet bijzonder talentvol in de dressuur bent of je hebt net een keer pech gehad en wat fouten gemaakt, zijn er andere onderdelen waar je wellicht wel in kunt uit blinken!

Romy en Snuitje Voordat ik verder ga; mijn naam is trouwens Romy Huisman en sinds september 2015 doe ik aan Working Equitation. Eigenlijk heb ik in deze sport gevonden wat ik zocht, namelijk een allround opleiding voor ruiter en paard, optimale samenwerking en functionaliteit van het rijden. Met mijn pony ben ik altijd al allround bezig geweest, we zijn niet talentvol in één bepaalde discipline, maar we zijn wel breed geïnteresseerd en mijn pony heeft een super fijne instelling. Na de dressuurproef hebben wij in de avond alvast het trailterrein geprobeerd en toen werden we weer helemaal positief. Wat een mooie trail stond er! Snuitje voelde ook goed. Dit was voor ons echt het optimale 'arbeidsrijden', namelijk echt 'veldwerk' op zo'n prachtig terrein. Opeens komt de dressuurbasis tot zijn recht, niet in een rijbak tussen de witte hekjes, maar juist in een veld waarin je jezelf en je paard test tussen allerlei hindernissen!

Romy en Snuitje runderwerk Zaterdag dan ook een fijne stijltrail gereden waarbij we een gedeelde eerste plaats wisten te bemachtigen. In de avond onze eerste wedstrijd in het runderwerk. Afgelopen jaar heb ik 2x een training gevolgd, maar ik heb nog nooit een specifieke koe uit een kudde moeten halen en in een pen moeten drijven. Maar het lukte gewoon (zie video)!
Vooraf had ik voor mezelf besloten: 'alles in een beheerste draf, geen galop, rust erin houden', maar Snutije dacht 'koeien vangen! jihaa!!' en galoppeerde gewoon achter de koe aan. Wow, wát een kick gaf dat! Eigenlijk was de 'speedtrail' mijn favoriete onderdeel, maar na deze ervaring begin ik toch te twijfelen, koeien of speed ... of toch de koeien?

Helemaal hyper van enthousiasme de zaterdag afgesloten en zondag natuurlijk de speedtrail gereden. Ook daar weer veel lol gehad en echt genoten van Snuitje. Het deelnemersveld in de speed was zó goed! De meesten gingen er foutloos en vliegensvlug doorheen. Met Snuitje heb ik niet op volle snelheid gereden, ik moest zorgen dat het controleerbaar bleef want een foutje was zo gemaakt. Geëindigd met een mooie tijd en een foutloos parcours.

Als afsluiting het officiële gedeelte, de prijsuitreiking. Wat een mooi gezicht al die paarden in het veld! Ik heb even om me heen gekeken en tegen mezelf gezegd: 'Je staat er echt tussen hoor!' We hebben een mooie tweede plaats behaald en we nemen vooral een hele mooie herinnering mee naar huis. Dit weekend werd ik beoordeeld door een drie koppige internationale jury, dat vind ik erg bijzonder en ik ben dankbaar dit mee te hebben gemaakt. Snuitje is een levend bewijs dat je niet het duurste en meest getalenteerde paard nodig hebt voor deze sport, maar dat je ook met een simpele papierloze 20-plusser nog kan mee draaien (dus ook internationaal). Dit wil ik ook graag delen met de rest van de wereld, met Working Equitation kan je zó leuk met je pony/paard bezig zijn ongeacht wat voor een type paard je hebt!

Een bijkomstige hobby van mij is het maken van videoverslagen. De eerste, van de vrijdag, staat alvast online: https://www.youtube.com/watch?v=Hu9AygTU_pc. Binnenkort verschijnen er meer video's van deze wedstrijd op mijn kanaal.

Groetjes, Snuitje & Romy

Foto's
Mary van den Boogaard van Maryfotografie was aanwezig om foto's te maken, je kunt ze hier bekijken en nabestellen.

Uitslagen

Runderwerk
Winnende groep: Ton Duivenvoorden, Lotje Moerdijk, Roland Heiss en Nathaly Menkveld
Winnende groep runderwerk
Runderwerk
Snelste combinatie: Robert van de Wetering met Brego.
Robert vd Wetering en Brego
Introductieklasse
1e plaats voor Sabine Kreft (Dld) met Elastico do Penedo
Introductieklasse
WE1
1e plaats voor Jessica Aalders met Alista
WE1
WE2
1e plaats voor Tish van Walsem-Kuiper met Narina
WE2
WE3
1e plaats voor Arie de Best met Zarida
WE3
WE4
1e plaats voor Ton Duivenvoorden met Epona's Pilo
WE4
Extra prijs voor meest veelbelovende WE-combinatie: Arie de Best met Zarida Arie en Zarida
Extra prijs voor snelste combinatie in de speed van de WE4: Roland Heiss met Zidane Roland en Zidane

Dankzij een flink aantal sponsoren konden we de winnaars blij maken met mooie prijzen. De prijzen werden gesponsord door: Equine Belvedere, P-aardige Kunst, Remedio for Horse and Health, In den Uylenbal, Moravita ISHAS, Restaurant Okay, Shirt Pixie, Soepelerbewegen, Teeth and Steel, Lotje Moerdijk, Ton Duivenvoorden en Tine, Kathleen en Florence.


Verslag EK München
Na weken van voorbereidingen, was het maandag 2 mei dan eindelijk zo ver.
Op twee locaties, te weten Barneveld en Coevorden, was de laatste douanecontrole van de papieren en ís avonds reden de leden van het Nederlandse team Working Equitation richting München. Een lange tocht door de nacht die gelukkig zonder problemen verliep.
Aangekomen in München was het even oriënteren op het enorme evenemententerrein, maar al snel had iedereen, inclusief de paarden, hun plekje gevonden. Het eerstvolgende nu was op woensdagmorgen de vet-check, ofwel de controle door de dierenarts. Zonder deze goedkeuring is een paard uitgesloten van deelname. Gelukkig werden alle Nederlandse paarden goedgekeurd.
Toen op woensdag de laatsten gearriveerd waren, stond niets meer in de weg van een prachtig Europees Kampioenschap.

De weergoden waren ons eveneens bijzonder goed gestemd en zo werd in temperaturen oplopend tot ver in de 20 graden begonnen met de wedstrijd. Op woensdagavond was de loting voor de startvolgorde. Op donderdag werd begonnen met de dressuur. Het was een prachtige dag met een enorm divers startersveld. Helaas waren de Nederlanders niet opgewassen tegen het dressuurgeweld uit o.a. Portugal en Duitsland zelf, maar een prachtige prestatie desalniettemin.
Buiten de wedstrijdonderdelen om was er ook nog tijd en gelegenheid om onszelf te introduceren bij de andere landen en, niet geheel onbelangrijk, bij de officials van de WAWE.
Vrijdag was het vroeg aantreden voor de trail. Twee leden van het team maakten een klein vergissinkje hetgeen in uitbellen resulteerde, de overige twee reden bijzonder goed.
Zaterdag was de dag van de speed trail, ook hier ging het Nederlandse team helaas niet foutloos. Toch hebben we -tijdelijk- de eerste, tweede en derde plek bezet.
Inmiddels was de vermoeidheid van de (in)spanning van zoín groot toernooi goed te merken, maar dat mocht de pret niet drukken. Als laatste stond zondag het runderwerk in teamverband op het programma. Helaas bleek dat Duitse koeien lastiger zijn dan de Nederlandse.
In de eeuwige, doch sportieve landen strijd met BelgiŽ, is Nederland in de eindstand als winnaar uit de bus gekomen.
Ter afsluiting van het EK was er uiteraard de prijsuitreiking.

Mede dankzij de steun van zoveel leden van onze vereniging, alsmede de diverse enthousiaste sponsoren, was het een prachtig en succesvol evenement waarbij Nederland het Europese veld heel goed heeft laten zien waar we in dit kikkerlandje mee bezig zijn en toe in staat zijn en hebben we Working Equitation Holland definitief op de Europese kaart gezet.
Niet geheel onbelangrijk zijn alle complimenten die zowel de teamleden als het publiek ontvingen. Het werd wederom bewezen dat het WE-gehalte in de Working Equitation enorm hoog is. In welke andere (paarden) sport vind je nou "concurrenten" die elkaar buiten de ring helpen! Een Duitse hoefsmid, tevens deelnemer in het Duitse team, hielp een van de Nederlandse deelnemers tussendoor nog even, dat is toch prachtig!
Ter afsluiting een groot, hartelijk en welgemeend DANK JE WEL aan onze leden, sponsoren en natuurlijk de deelnemers, Kelly van Gent, Margreet Kersbergen, Ton Duivenvoorden en Robert van de Wetering, we hebben van jullie genoten!

team EK
v.l.n.r. Ton Duivenvoorden met Eponaís Staccato, Margreet Kersbergen met Luanova, Robert van de Wetering met Grelo WH en Kelly van Gent met Jocko.

Alle uitslagen:
Dressuur
Stijltrail
Speedtrail
Uitslag individueel
Uitslag teams
Runderwerk
Uitslag teams incl. runderwerk


Team EK München bekend
Onze chef d'equipe Roland Heiss heeft na afloop van de wedstrijd op 2 april in Arendonk het team dat namens WEH naar het Europees Kampioenschap Working Equitation in München zal gaan bekend gemaakt. Het team zal bestaan uit (vlnr op de foto) Ton Duivenvoorden met Staccato, Robert van de Wetering met Grelo WH, Margreet Kersbergen met LuaNova en Kelly van Gent met Jocko. Bregje van Koesveld met Made in Heaven zijn reserve.
De deelname aan het EK wordt mede mogelijk gemaakt door onze sponsors: Okay Restaurant, Soepelerbewegen, Cowboy Magic, Horka en Dialoogtussenmensenpaard.

WEH team EK Munchen


Deelnemer bij de poort

De eerste WE-wedstrijd van 2016
Op 13 maart werd de eerste WE-wedstrijd van het jaar gehouden bij Manege Smit in Pesse. Dat Working Equitation steeds populairder wordt bleek wel uit het feit dat deze wedstrijd binnen twee dagen vol zat! Er deden 17 deelnemers mee in de Introductieklasse, WE1 en WE2, ook waren er nog vijf WE3 en WE4 ruiters die van de gelegenheid gebruik maakten om HC wat wedstrijdervaring op te doen.

Er waren leuke prijzen voor de winnaars, en een
Jessica en Alista extra aanmoedigingsprijs: een Bel gesponsord door Trail-hindernissen.nl. Deze is gewonnen door Jessica Aalders met een gemiddeld percentage van 74%.
Het was een gezellige start van het nieuwe wedstrijdseizoen; een heel vol wedstrijdseizoen. Er staan al een hoop wedstrijden op de agenda, en er volgen er nog meer!

De uitslag van deze wedstrijd vind je hier.
Kor Bakker maakte een heleboel mooie foto's, deze staan hier. En op Facebook een foto-album van I.E. Fotografie.


Lees hier de nieuwsitems uit 2015
Lees hier de nieuwsitems uit 2014
Lees hier de nieuwsitems uit 2013