nieuws

Nieuws

Terugblik NK 2024
We kijken terug op een fantastisch sportief weekend op Het Keelven Ruitersport & recreatie centrum in Someren. Er deden 74 deelnemers uit 6 landen mee! Het weer was prachtig, alleen speelde de soms harde wind ons parten tijdens de speed, sommige obstakels hadden wat verzwaringen nodig.

Een speciaal woord van dank gaat uit naar de juryleden Antonio Vincente, Katja Weis, Gemma Broeze-Nienhuis, Jolan Meurs en Yvonne van Houten, en naar de vaste vrijwilligers die 4 volle dagen hebben meegedraaid, en de 45 (!) deelnemende of meereizende vrijwilligers. Iedereen hielp mee om er een goed draaiend evenement van te maken, zodat deelnemers en publiek konden genieten.

Nederlands Kampioen Masters 2024:
Margo Timmermans met Catch Me

Margo Timmermans met Catch Me

Margo Timmermans met Catch Me

Nederlands Kampioen Young Riders 2024:
Ellis Oldenboom met Eleito

Ellis Oldenboom met Eleito

Ellis Oldenboom met Eleito

De volledige uitslagenlijsten zijn hier te vinden.

In deze post op Facebook lees je meer over de uitslagen en gewonnen prijzen. Onze dank gaat uit naar alle sponsoren!


VERSLAG VAN HET WK JEUGD IN PONTE DO LIMA (IN PORTUGAL)

Van 5 t/m 8 juli 2023 vond het WK working equitation voor de jeugd plaats in Portugal. Voor Nederland kwamen aan de start:

Carmen Coronel met Guito do Penedo
Ellis Oldenboom met Eleito do Luar
Marlon Somers met Moravita’s Galante

Na een gedegen voorbereiding onder leiding van coach Marco Boavista en bondscoach Hester Bischot zijn de paarden op 30 juni vertrokken voor de lange reis naar Portugal. In handen van transporteur Stal de Zuidhof en met hulp van zijn vrouw en Carmen Coronel kwamen alle paarden op 2 juli fit en gezond op de plaats van bestemming aan. De andere ruiters, grooms, coach, sponsors, bestuur, chef d’équipe (Thea Smits), fotograaf en supporters volgden in de dagen daarna.
Op dinsdag vond de veterinaire keuring plaats en dat was voor ons team geen enkel probleem. De paarden liepen goed en de documenten waren in orde.
Gelukkig hebben we tijdens de wedstrijd niet te maken gehad met extreme hitte en pastten de paarden zich snel aan in Portugal.

DRESSUUR
Op woensdag werd de dressuur verreden. Carmen Coronel heeft hier een fantastische derde plaats behaald na twee Portugese deelnemers en dat maakte dat NL als team op de vierde plaats eindigde.

WK team

Individueel resultaat:
3e carmen Coronel met Guito do Penedo
21e Marlon Somers met Moravita’s Galante
26e Ellis Oldenboom met Eleito do Luar

TEAM: 4e plaats

STIJLTRAIL
Op donderdag stond de stijltrail op het programma en wat hebben de meiden fantastisch gereden, dit resulteerde in een podiumplaats voor NL als team na Portugal en Spanje! Hiermee gaan deze dames de geschiedenisboeken in als eerste WEH-team dat op een EK of WK een podiumplaats heeft gehaald. Hoe trots kun je zijn!!!

Individueel resultaat:
12e Carmen Coronel met Guito do Penedo
17e Marlon Somers met Moravita’s Galante
19e Ellis Oldenboom met Eleito do Luar

TEAM: 3e plaats

WK team 3e plaats stijltrail

uitslag stijltrail teams

SPEED
De vrijdag was gereserveerd voor de speed. De teamleden hielden hun hoofd er goed bij, niemand reed verkeerd, doorkruiste lijnen, of heeft zijn paard overnomen. Super gereden!!!

Individueel resultaat:
9e Carmen Coronel met Guito do Penedo
19e Ellis Oldenboom met Eleito do Luar
20e Marlon Somers met Moravita’s Galante

TEAM: 4e plaats

RUNDERWERK
Op zaterdagavond om 11 uur ’s avonds!!! begon het runderwerk. De runderen waren best pittig en het is dan wel een nadeel als je maar drie ruiters in het team hebt. Toch zijn ze er in geslaagd een koe in de pen te krijgen!

TEAM: 6e plaats

Indrukwekkende runderen

Eindklassement

Individueel resultaat:
5e Carmen Coronel met Guito do Penedo
17e Marlon Somers met Moravita’s Galante
19e Ellis Oldenboom met Eleito do Luar

TEAM: Nederland eindigde als team met twee punten verschil met Tsjechië op de 6e plaats.

Teams eindklassement
1. Portugal
2. Spanje
3. Italië
4. Colombia
5. Tsjechië
6. Nederland

INTERNATIONALE TEAMS
Op initiatief van internationaal WAWE jurylid Sandra Migl zijn er ook teams gevormd voor een aparte klassering met deelnemers uit verschillende landen. Het idee was om de ruiters uit verschillende landen samen te brengen, elkaar te leren kennen en extra plezier te hebben naast de competitie. Dat versterkte de onderlinge band tussen de landen.

Zondagochtend vroeg vertrokken de paarden weer naar Nederland. Ze hebben een goede terugreis gehad, deze keer hebben Ellis Oldenboom en Marlon Somers het transport begeleid. De paarden staan alle drie weer gezond en fit in hun eigen stal.

Het was een fantastische ervaring voor iedereen, Working Equitation Holland is door deze dames onder begeleiding van Marco en chef Thea even duidelijk op de kaart gezet.

Rest nog om iedereen te bedanken:

Ruiters
Carmen Coronel
Ellis Oldenboom
Marlon Somers

Coach
Marco Boavista

Chefs d’Equipe
Hester Bischot en Thea Smits

Grooms
Jenny Klein Willink
Marieke Somers
Paulien Zwart

Transport
Stal de Zuidhof

Fotograaf
Michelle Hess Ketting

iedereen die er was

Sponsors
Innopress | Tricorp Workwear - Look Like A Team, Work Like A Team | Voer Voor Paarden | CellKick | IRECKONU | HypoStore | Geblingt.nl | Celeris Rijlaarzen - Benelux | Country Mill Horse-Support | De Zwarte Lantaarn | Pura Nobleza | Booster Media Solutions | DHG stables | Hoofon | API-4-BRANDS | Rapide | Michelle Fotografie | Stal de Zuidhof

Zonder al deze mensen was dit allemaal niet mogelijk geweest!


Oproep teamleden voor het EK Senioren 2024
Rij je minimaal op WE3 niveau en wil je deelnemen aan de voorbereidingen voor het EK van 2024?
Geef je dan op bij info@workingequitationholland.nl. Op 2 september tijdens de ledendag is de eerste keer dat de potentiële teamleden bij elkaar komen. De combinatie hoeft nog niet klaar te zijn voor het masterniveau, maar wel de intentie hebben om nu of in de toekomst deel uit te maken van het team. Thea Smits zal weer als chef d'équipe de leiding hebben over dit team en ondersteund worden door het bestuur.

De selectie zal als volgt plaatsvinden:

Binnen 7 maanden voorafgaand aan een WK/EK worden maximaal zes (internationale) wedstrijden geselecteerd die de combinaties kunnen rijden om zich te selecteren. Deze wedstrijden moeten onder het WAWE-reglement in Europa plaatsvinden.

De wedstrijdresultaten van de 3 beste wedstrijden van een combinatie tellen mee voor het bepalen van de plaatsingspunten. Per wedstrijd worden er plaatsingspunten toegekend. De 3 teamleden met de minste plaatsingspunten na 3 wedstrijden worden geselecteerd voor het team.

Hoe komen de plaatsingspunten tot stand:
De eindklassering over dressuur + stijl trail + speedtrail wordt door het totaal aantal deelnemers in de Masterklasse bij de betreffende wedstrijd gedeeld. Het resultaat hiervan zijn de plaatsingspunten. Deze worden door de teamchef voor het betreffende jaar bijgehouden.
Voorbeeld: als een combinatie in het klassement zesde is geworden en er deden 12 combinaties mee, dan levert dit 6/12 = 0.5 plaatsingspunten op. Als een combinatie zesde is gewordenen er zijn 30 deelnemers dan levert dit 6/30= 0.2 plaatsingspunten op.

 1. Bij een ex aequo uitslag op plaatsingspunten van de aangewezen wedstrijden zal over 3 wedstrijden gekeken worden wie in plaatsingspunten van de stijltrail de minste punten heeft. Mocht er dan nóg een ex aequo overblijven wordt gekeken naar het hoogste percentage in de stijltrail.
 2. Drie combinaties worden geselecteerd door de selectieprocedure. De vierde plaats is een aanwijsplek. De teamchef zal samen met het bestuur overleggen wie deze plek inneemt.
 3. Te allen tijde geldt dat aan de voorwaarden van de WAWE voldaan moet worden om deel te mogen nemen aan het WK. (The result of the international judge has to be more than 60 % in Dressage and in Ease of Handling, and Speed trial has to be finished without disqualification. The qualification can be done in one or more competitions, the result should not be older than (7) months, except if WAWE allows other limit dates. Riders Couples that have already competed in a World or Continental Championships in the past with a higher mark than 60% in Dressage and in Ease of Handling don’t have to do a new qualification if nominated again)
 4. Om in aanmerking te komen voor een teamplaats moet het lidmaatschap van WEH ten laatste aan het begin van het jaar in welke het WK/EK plaatsvindt zijn ingegaan, dit is ook het laatste moment dat leden nog kunnen instromen in de WK/EK-groep. Uitzondering hierop is alleen mogelijk als er geen vier combinaties in de selectie zijn.
 5. Iedereen die in aanmerking wil komen voor een teamplaats dient de overeenkomst te ondertekenen. Deze ligt ter inzage bij het bestuur (secretaris@workingequitationholland.nl).
 6. Voor het EK 2024 zullen er teamactiviteiten georganiseerd worden. De aftrap zal zijn op zaterdag 2 september tijdens de clubdag. In totaal zullen er vanaf die datum nog 6 gemeenschappelijke activiteiten plaatsvinden vóór het EK. Denk hierbij aan gezamenlijk trainen, gezamenlijk naar een wedstrijd, of rundertraining. Maar ook een online meeting rondom reglementen of proeven bekijken. E.e.a. wordt nog definitief ingevuld. Iedereen dient aan minimaal 4 van de 6 activiteiten deel te nemen.
 7. Elke combinatie van het team moet over een runder certificaat beschikken en aangetoond hebben een koe uit de kudde te kunnen selecteren.
  1. Er is geen bondscoach welke de ruiters technisch zal ondersteunen. Iedere combinatie traint bij zijn of haar eigen trainer. Er zal wel een chef d'équipe zijn.

   De trainingen die separaat gehouden worden met de WK/EK-groep moet men in eigen beheer doen. De kosten hiervan zullen ook door de WK/EK-groep onderling verdeeld worden. Afgesproken is dat wanneer je later dan een week voor de datum van de training afzegt, je het bedrag van inschrijving wel zult betalen. Uiteraard zal de groep ook zoveel mogelijk aansluiten op evenementen die al door de WEH worden georganiseerd. Om deel te mogen nemen aan deze activiteiten dien je lid te zijn van WEH en om deel uit te kunnen maken van het team moet je op 1 januari van het jaar waarin het kampioenschap plaatsvindt reeds lid te zijn.


   Bericht WAWE
   Heel recent hebben we een mooi bericht van de WAWE mogen ontvangen.
   De WAWE, onze overkoepelende organisatie, heeft een nieuwe bestuursstructuur en een programma voor de komende 3 jaar afgegeven. Het bestuur bestaat vanaf 1 januari 2023 uit een algemeen bestuur, dagelijks bestuur en een financiële commissie en wordt daarbij vertegenwoordigd door negen aangesloten landen. Op 15 december jl. zijn dit nieuwe bestuur en hun zeven speerpunten voor hun eerste termijn van 3 jaar gepresenteerd aan de vertegenwoordigers van de aangesloten organisaties. Het bestuur en hun programma is daarbij unaniem aangenomen.

   De structuur van de WAWE is vanaf 1 januari 2023 als volgt:

   Algemeen bestuur
   President - Juan Jose del Valle - México
   Georgia Shone - Great Britain

   Dagelijks bestuur
   President – João Ralão Duarte - Portugal
   Aldo Capovilla - Italië
   Barbara Laurent - Frankrijk
   Isabel Dorronsoro - Colombia
   Jose Andres Benito - Spanje
   Markus Grueter - Duitsland
   Sandra Migl - Oostenrijk

   Financiële commissie
   President - Alexandra Haeusler - Zwitserland
   Doreen Atkinson - USA

   De 7 speerpunten houden in grote lijnen het volgende in:

   1. Institutionele relaties en bekendheid WE.
    De WAWE is voornemens om het aantal landen dat zij vertegenwoordigen uit te breiden en de contacten met de FEI aan te halen waarbij er wordt gestreefd om binnen de FEI de erkenning tot WE vertegenwoordiging te krijgen.
    Onderlinge contacten tussen de aangesloten landen moeten worden geïntensiveerd, wedstrijdplanningen zullen worden gedeeld en er zijn zelfs plannen om een internationale competitie op te zetten die verspreid over verschillende landen gehouden wordt met daarbij een internationale ranking voor ruiters en paarden.
   2. Jury
    De WAWE is voornemens om meerdere internationale juryleden op te leiden en daarbij cursussen voor internationale juryleden als ook voor paddock officers te organiseren. Jurycursussen georganiseerd door de aangesloten organisaties worden gedeeld om zo (internationale) jury’s de kans te geven om zich daarbij aan te sluiten.
    De WAWE heeft ervaren dat het erg wenselijk is dat door het jurycorps voorafgaand aan een wedstrijd (op papier) uitleg wordt gegeven geven over de uitvoering en beoordeling van de verschillende WE onderdelen en wil dit tot standaard maken.
   3. Economic Department
    Zoals eerder is besloten en door de aangesloten partijen is geaccordeerd gaat de WAWE contributie heffen als financiële ondersteuning voor alle te ontwikkelen plannen.
   4. Development of WE for Youth
    De WAWE wil WAWE Campus organiseren in de zomervakanties voor junioren en young riders gegeven door WAWE gekwalificeerde trainers.
    Ook is de intentie om een internationale WAWE cup voor junioren en young riders te organiseren.
   5. International Sporting Events
    De WAWE is voornemens een internationale competitie op te zetten en wedstrijden op verschillende continenten te organiseren zoals eerder in Brazilië en in de USA is gehouden.
   6. Communication
    De WAWE is voornemens om de communicatie via social media nieuw leven in te blazen met internationale agenda, lijst van internationale juryleden en een overzicht van afgevaardigden van de aangesloten organisaties.
   7. WAWE American Continent Relationship
    WAWE is voornemens om WE bekendheid in Noord & Zuid Amerika te vergroten en hiervoor een commissie in het leven te roepen.

   Dit is een mooie ontwikkeling. Lees hieronder de originele versie van deze plannen:
   - WAWE Board Program
   - Candidate list