regelboek

Regelboek

Het WEH regelboek bevat een overzicht van alle regels die relevant zijn voor ruiters die willen deelnemen aan de Working Equitation wedstrijden die onder de vlag van Working Equitation Holland worden georganiseerd.

Dit regelboek treedt op 1 april 2020 in werking. Eventuele wijzigingen in het regelboek zullen worden gemeld op deze website. Op deze website is ook altijd de meest actuele geldende versie van het regelboek te vinden.

Zonder nadrukkelijke toestemming van Working Equitation Holland mag dit regelboek niet buiten WEH-verband gebruikt worden! Wil je het WEH-regelboek gebruiken voor een WE-wedstrijd die niet door Working Equitation Holland wordt georganiseerd? Neem dan eerst even contact op met Working Equitation Holland! Zo houden we overzichtelijk waar en wanneer WE-wedstrijden georganiseerd worden!

Klik hier om het regelboek versie 2020 (pdf) te openen.

Proeven

De proeven per 1 april 2020:

Introductieklasse dressuur | voorbeeld parcours stijltrail
WE1 Beginners: dressuur | voorbeeld parcours stijltrail
WE2 Lichte klasse: dressuur | voorbeeld parcours stijltrail | speedtrail | runderwerk (optioneel)
WE3 Gevorderden klasse: dressuur | voorbeeld parcours stijltrail | speedtrail | runderwerk
WE4 Masters (ongewijzigd): dressuur | voorbeeld parcours stijltrail | speedtrail | runderwerk


The dressage tests in English: Introduction, WE1, WE2, WE3, WE4.
Click here for our rulebook in English.

Rundercertificaat

regelboek

Om deel te kunnen nemen aan het runderwerk op (erkende) WE wedstrijden dienen de ruiter en het paard in het bezit te zijn van het WEH rundercertificaat. Het certificaat zal worden uitgereikt aan iedereen die heeft bewezen veilig, diervriendelijk, respectvol en correct met koeien te kunnen werken. Behalen van dit certificaat kan uitsluitend door deel te nemen aan clinics waar aan koeientraining wordt gedaan. Echter wel bij een WEH-erkende instructeur. Dit zijn momenteel (juni 2019): Ton Duivenvoorden en Nicole Kramer. Het is aan de instructeur een certificaat te verstrekken of verdere training te adviseren. De instructeur adviseert de vereniging en zij verstrekken het certificaat. Volgt u een clinic bij iemand van buitenaf, vraag dan (liefst vooraf) of deze clinic en/of instructeur in aanmerking komt voor het rundercertificaat.

Nadere toelichting rundercertificaat:
Naar aanleiding van de ALV van juni 2018 is er een aanpassing in het regelboek gedaan betreffende het rundercertificaat.
"Voor het deelnemen aan het runderwerk is een rundercertificaat nodig. Nieuw is dat dit certificaat niet alleen voor de ruiter is maar ook het paard waarmee het runderwerk gereden wordt. Ook elk paard dient een certificaat te hebben. Dit om te voorkomen dat onervaren paarden op een wedstrijd in de ring verschijnen. Dit kan een onveilige situatie met zich meebrengen." (Regelboek 1.2)

Voor de nieuw te behalen certificaten zal er een splitsing gaan plaatsvinden. Als ruiter haal je het rundercertificaat, het paard krijgt een eigen rundercertificaat.
In de praktijk kan het zijn dat je een paard koopt met een rundercertificaat van WEH, waarmee je als ruiter die er ook een heeft, je mag inschrijven voor een wedstrijd met runderen. Je hoeft je met deze nieuwe combinatie niet samen te presenteren bij een trainer.

Wat ons brengt bij de rundertrainers. Het WEH-rundercertificaat kan je halen bij een WEH-rundertrainer. Trainers, juryleden, rundertrainers enz. zijn altijd lid van de vereniging WEH.
Momenteel zijn er drie rundertrainers bij WEH aangesloten (Ton Duivenvoorden en Nicole Kramer) en zijn we in gesprek met een vierde. Omdat de regels voor rundertrainers bij de Duitse vereniging WED al verder zijn dan die bij WEH, erkennen wij de rundertrainers van de WED, mits zij lid zijn van onze vereniging.
Voor het behalen van een rundercertificaat is de beoordeling van de trainer doorslaggevend voor het afgeven van het certificaat. Er zal geen toetsing vooraf plaatsvinden door een jury, zo is er ook geen minimaal of maximaal aantal deel te nemen trainingen aan te geven voor het verkrijgen van het certificaat.
Er wordt een databank gemaakt, waarin de certificaten, die een uniek nummer krijgen, worden bijgehouden. Dit geldt voor ruiter en voor paard.
Binnenkort zullen we de database gaan aanvullen met de bestaande reeds uitgegeven certificaten. Daarover volgt spoedig informatie.